Saturday, October 12, 2013

RESEPI MASAKAN >>> "ASAL MASUK , ASAL KENYANG"... SEDAP!!!


Hai , 'ASSALAMUALAIKUM' ...

Hari nieyh , mcam biase gadish nak sambung ckap and corat coret sorg2 ... haha!
Topik di atas adalah tentang MAKANAN . YEAH !
Dah kata resepi...mestilah tentang makanan or minuman kan?
ouke ...
Resepi pada hari ini adalah 'LONTONG GORENG' ~~~
PELIK KAN? sebab tu ler gadish tulis entri kali ni 'ASAL MASUK ASAL MASAK KONKEM SEDAP' hehehe shhh :p
Hah ! citer lontong goreng yg gadish buat ni.... pada sapa2 yg ada lebih2 nasik impit bolehlah buat cenggini dan gadish main hentam jea , masuk tu masuk n goreng2 biase then tukokan daging n udang tu dengan sate ayam...

Bahan1
Semangkuk lontong,ketupat atau nasi himpit yg telah dipotong dadu (kasar)
1 senduk cili kisar(pedas ikut suka)
1 biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
1inch halia dikisar
200 g daging/ayam cincang
200 g udang hidup - kupas kulit (kali ni guna ayam goreng yg disiat2)
3 sb sos tiram
2 sb sos tomato
2 sb kicap manis
daun sop,daun bawang - hiris
1/2 cawan bawang goreng
2-4 biji telur
minyak masak utk menumis
garam dan gula secukup rasa



Cara-cara
1.Satukan semua bahan yg dikisar. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan daging cincang dan gaul rata, masukkan sos tiram,sos tomato dan kicap, masukkan garam secukup rasa dan gaul lagi.
2.Masukkan lontong dan gaul hingga sebati dan 1/2 bahagian daun sup, daun bawang dan 1/2 bahagian bawang goreng,gaul lagi.
3.Pecahkan telur ke atas lontong goreng dan gaul sebati dan masak hingga lontong bersalut dgn telur hingga kering,kacau sentiasa.
4.Ketika menghidang,tabur ayam goreng yg disiat2 td, daun sup,daun bawang dan bawang goreng. Sedap dimakan ketika panas atau ketika telah sejuk. 



NEXT ENTRY :_

#During "AidilAdha" 2013 <3

Terima kasih

No comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2013 | GadiSH avERRose | Facebook Gadish Averrose